Je to proces, při kterém se do vody dostává veškerá chuť obsažená v kávových zrnech.
Pro dokonalou chuť kávy stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a výsledná chuť našeho šálku se může posunout o neuvěřitelný kus dopředu.
Pro nejlepší chuť kávy myslete na tři základní body:
Správná teplota vody pro přípravu kávy
Hlavním pravidlem je nezalévat namletou kávu vroucí vodu. Při této teplotě se již káva pálí a náš nápoj začne hořknout. Když nám pekař donese spálený chleba, nebudeme spokojeni. Tak proč se spokojit se spálenou kávou?
Stačí když uvaříme vodu do bodu varu a po odstavení ji necháme 3 až 4 minuty chladnout, poté můžeme zalévat.
Čas extrakce kávy
Dodržení správného času extrakce je velmi důležité jak pro výjimečnou chuť, tak i pro naše zdraví. Již po 4 minutě extrakce se do vody začínají uvolňovat látky chuťově hořké a zdraví škodlivé.
Pokud si připravujete turka a necháváte si namletou kávu v hrnku po celou dobu vychutnávání si své kávy, vyzkoušejte si příště po 4 minutách kávu slít do druhého hrnku a nebo vyzkoušejte přípravu kávy přes French press.
Hrubost mletí kávy
Její správné nastavení je to nejdůležitější v celé přípravě kávy, a proto musíme pamatovat na základní pravidlo:
Hrubé mletí = slabší chuť.
Jemné mletí = intenzivnější chuť.
Hrubost mletí kávy se mění podle toho, jak si kávu připravujete a pro její nejlepší pochopení doporučujeme přečíst náš článek o hrubosti mletí.
Co se do kávy uvolňuje
Při extrakci získává káva veškerou chuť díky látkám, které se z namleté kávy uvolňují. Můžeme je rozdělit na nerozpustné a rozpustné látky.
Nerozpustné látky v kávě
Pevné nerozpustné látky nám v kávě vytváří zákal a můžeme je odfiltrovat. Proto je káva například přes Hario V60 průzračnější oproti "českému turkovi".
Kapalné nerozpustné látky, tedy oleje, nám v kávě vytváří její texturu, celkový "hmatatelný" dojem, který v ústech ucítíme.
Rozpustné látky v kávě
Rozpustné pevné látky a plyny dodávají kávě její chuť a vůni. Jejich rozpouštění se mění v čase. Proto se kyselé a ovocné chutě začínají uvolňovat dříve než čokoládové a oříškové.
To platí i o kofeinu, který se začíná uvolňovat přibližně po 10 s extrakce. Prozkoumejte článek o kofeinu a zjistěte jak funguje na naše tělo a mysl.