Kupujete čerstvě praženou kávu, ale máte pocit že to stále není ono? Tajemství dokonalé chuti může být právě ve správně zvolené hrubosti mletí.
Možná jste už to zažili taky. Uvaříte si svůj oblíbený šálek kávy a po ochutnání si řeknete, že by mohla být chuťově silnější a hutnější, nebo naopak méně výrazná. Vše závisí právě na hrubosti mletí.
Proč?
Při protékání vody skrze kávu záleží především na tom, s jak velkou plochou kávy přijde voda do kontaktu a jak rychle přes ní proteče. Pro každý přístroj je potřeba individuální hrubost mletí. Pro první nastavení hrubosti se můžete inspirovat v našich návodech. Poté už hrubost jen doladíte podle svých chutí.
MLETÍ NAHRUBO
Při tomto nastavení mletí jsou mezi rozdrcenými zrnky kávy velké mezery, díky nimž vodě usnadníme průtok. Z kávy se nestihne vylouhovat tolik aromatických látek.
MLETÍ NAJEMNO
Při nastavení mletí najemno jsou mezi rozdrcenými zrnky kávy malé mezery, díky nimž vodě ztížíme průtok. Káva bude s vodou v kontaktu "větší plochou" a díky tomu se z ní za stejný čas uvolní více aromatických látek.
JEDNODUCHÁ POMŮCKA
Když bude káva moc silná, příště melte více nahrubo.
Když bude káva slabá, příště melte více najemno.
Zdá se Vám, že už melete velmi nahrubo a káva je stále hořká? Možná se Vám káva při přípravě připálila, nebo se přihodila jiná chybička. Mrkněte na pár návodů z naší kuchyně, které jsme pro Vás připravili. Všechny jsme testovali na naší pražené kávě.
JAK VYBRAT SPRÁVNÝ DRUH KÁVY?
Tolik druhů káv, tolik chutí, kdo se v tom má vyznat. Vyzkoušejte unikátní kávový rozcestník a objevte kávu, která bude splňovat Vaše preference.