Káva bez kofeinu


Můžete se setkat s mnoha výklady o kávě s kofeinem nebo bez něj. Některé jsou pravdivé, jiné naopak. Všichni milovníci chutné kávy však mají na výběr a mohou příjem kofeinu snížit pitím kvalitní bezkofeinové kávy.

Zajímá Vás, jak se kofein z kávy odstraní? Níže objevíte tři nejčastější způsoby. 


Nejběžnější metody odstranění kofeinu z kávy

 


cerstva kava z Kolumbie prazena v rodinne prazirne Don Franko

Proces Swiss Water®

Zelená kávová zrna se namáčejí do horké vody, aby se otevřela jejich buněčná struktura. Ve vodě zůstávají několik hodin. Během této doby se vylouhují chuťové částice, oleje i kofein. K odebrání kofeinu se používá uhlíkový filtr, který jej zachytí.

Takto se vyrobí zrna bez kofeinu i chuti a voda bez kofeinu s kávovou chutí. Tato voda se nazývá extrakt ze zelené kávy. Obsahuje stejné příchutě a oleje jako kávové zrno, nenajdete v něm však kofein.

Nakonec se využije věda - přesněji osmóza. Zrna zbavená chuti se vyhodí a do extraktu zelené kávy se ponoří nová, která jsou plná chutí. Na principu osmózy začne kofein unikat ze zrn do vody. Množství chuťových molekul je v zrnech a v extraktu vyrovnané, proto chuť nikam neunikne a zůstane v zrnu.

Osmóza

 

CO2 proces odstranění kofeinu z kávy

Když se tato látka stlačí, začne se chovat jako plyn a zároveň jako kapalina. Současně je oxid uhličitý schopný na sebe vázat molekuly kofeinu. Tato metoda využívá těchto vlastností. Celá tato nechemická metoda je jemná, zachovává přirozenou chuť zrnek a je považována za organickou.

Zrnka kávy se ponoří do horké vody aby se otevřely póry a kofein tak mohl uniknout. Následuje smíchání vlhkých kávových zrn s oxidem uhličitým, ten odstraní ze zrn kofein. Chuťové částice však v kávě zůstanou.

Zajímavost: kofein se následně separuje a využívá ke kofeinizaci limonád. Plyn CO2 je zase možné recyklovat a znovu použít.

 

Ostraňování kofeinu pomocí rozpouštedel

Zelená kávová zrna se opět namáčejí nebo napařují horkou vodou, aby otevřela svou buněčnou strukturu. Následuje použití rozpouštědel, nejčastěji ethylacetát a methylenchlorid, k vyplavení kofeinu ze zrn.

U tohoto procesu může dojít k vyplavení dalších složek z kávy a dále k poškození struktury zrn, což má za následek nedobrou chuť výsledné kávy.

 

Bezkofeinová káva z naší pražírny

Při popíjení si budete užívat chuť jemné čokolády bez kyselosti. Vyrábí se z kolumbijské kávy arabica. Kofein je z ní odstraněn nejlepší metodou Swiss Water®.


Káva bez kofeinu z Kolumbie zpracována nejšetrnější metodou