Pražení kávy


Vliv na výslednou kvalitu upražené kávy má více faktorů, například atmosférický tlak, teplota pražení, doba pražení, skladování zelené kávy, skladování napražené kávy, ale také kvalita kávových zrn. Zapomenout bychom neměli také na zkušenosti pražiče.

prazic kavy musi sledovat kazdou vterinu deni kolem prazicky a tak to presne delame u nas v prazirne Don Franko

Pražení kávy stručně

V průběhu pražení je našim úkolem sledovat stav kávových zrn a včas kávu z pražičky vysypat, abychom ji nespálili.

Pražením z usušených zelených kávových zrn uvolňujeme stovky až tisíce éterických olejůPrávě tyto oleje dávají pražené kávě chuť a aroma. Jak nechat tyto oleje vyniknout na 100% je tajemstvím naší Rodinné pražírny Don Franko.

upražená čerstvá káva Don Franko

Níže můžete prozkoumat různá zrnka kávy detailněji a zjistit, jak vypadá správně napražená káva.


Neoloupané zrnko kávy

Takto vypadá mírně vysušený plod kávy, který pěstují a následně zpracovávají farmáři či farmářky přibližně v 50 zemích Světa (nejčastěji poblíž Rovníku).

Všimněte si, jak složitá struktura se skrývá pod slupkou. Kolik to asi musí dát práce, aby bylo každé zrnko oloupané a připravené k pražení.

Jeden plod kávy je složen ze slupky, připomínající třešně, a dužiny. Po jeho rozpůlení objevíte uvnitř dvě zrnka kávy.

čerstvá káva 

Zelená nepražená káva

Zelená kávová zrna v sobě uchovávají tisíce éterických olejů, díky kterým dostane pražená káva chuť a aroma. Cestují k nám v jutových pytlích mnohdy přes půl planety.

V pražírně máme pro zelenou kávu speciální sklad, kde hlídáme vlhkost a teplotu vzduchu.

nepražená káva

Naše pražená káva

Čerstvě pražená káva musí chutnat a vonět! Určitě by měla mít matně hnědou barvu.

Chceme pražením dosáhnout 100 % chutí a vůní - rozvinout maximum olejů v kávovém zrnu. Jedině tak se dá vyčerpat ze zrnka vše co má v sobě uchováno.

Pražená-káva 


Unikátní kávový rozcestník Don Franko pro správný výběr kávy podle vašich preferencí


Přepražená káva

Je na první pohled mastná. Oleje, které mají zůstat uvnitř zrnka se během pražení dostanou na povrch.

Často je pak káva hořká a její vůně nemusí být vždy příjemná. Stává se běžně, že se v obchodech setkáte s přepraženou kávou.

pražená káva_1 

Spálená káva

Nejen že nevoní dobře, dokonce ani není chutná. Prostě páchne spáleninou a popelem. Dnes se s takovou kávou snad nikde nemůžete setkat, doufáme.

spálená káva


Proč pražíme kávu na 100%

Díky pražení na 100% získáme v kávě výrazné aroma a silnou příjemnou chuť. Kvalita je pro nás na prvním místě. Pražíme pro Vás v malých dávkách, jsme malý rodinný podnik.

Prozkoumejte aktuální nabídku našeho e-shopu, kde můžete najít kávy z více než 10 zemí Světa.

S radostí Vám zabalíme voňavý balík čerstvě napražené kávy a pošleme až domů.

 


PROZKOUMEJTE NAŠi NABÍDKU