Kostarika Elizondo - ANAEROBIC NATURAL
Popis
S hrdostí vám můžeme představit další z našich limitek, což jsou kávy, které oceníte zejména na filtru, případně na velmi výrazném, ovocném a aromatickém espressu. Tyto kávy vždy pražíme světleji, než kávy v naší stálé nabídce.
Tato káva dosahuje hodnocení SCA 87,25
Jedná se o mikrolot z Kostariky, tedy o kávu, která se vypěstovala jen ve velmi omezeném množství. Přesněji pochází z regionu Tarrazú, který bývá právem označován za zlatý důl kávy v Kostarice. Za ideálním vypěstováním tohoto mikrolotu stojí farmář William Elizondo Carvajal. Ten na kvalitu svých zrna velmi dbá.
Sběr této kávy probíhá ručně. Díky tomu může být každá třešeň sklizena až při plném dozrání.
Po sběru se třešně převezou do zpracovatelské stanice Beneficio San Diego, kde projdou anaerobně naturálním zpracováním. To znamená, že se nechají fermentovat v nádobách bez přístupu vzduchu, poté se rozloží na africké postele a nechají se sušit. Takto zpracované třešně se poté mechanicky oloupou a dosuší pro expedici. Tento způsob zpracování dodá kávě velmi specifické aroma a ovocnou chuť.
Beneficio San Diego je považována za nejmodernější zpracovatelskou stanici v zemi. Od svého založení v roce 1888 neustále kráčí vpřed díky inovacím. Leží v samotném srdci prestižních kávových regionů Tarrazú a Tres Ríos, kde se zaměřuje na zpracování vysoce kvalitních místních káv.
Tato stanice si klade za cíl nejen zvyšovat efektivitu a nastavovat nové standardy kvality, ale také hrát klíčovou roli v rozvoji komunity a podpoře udržitelné produkce. Každý krok, který podniká, je veden snahou propojit tradiční hodnoty s moderními technologiemi a přispět k dlouhodobé udržitelnosti celého odvětví.
Kávu pražíme světle, aby vynikly její jemné chutě a to především na filtru, či Aeropressu. Právě přípravu na filtru vám u této kávy doporučujeme.
V kávě ucítíte skořici, pečená jablka a při chladnutí se v chuti začnou objevovat švestky.
Celkově má káva plnější tělo, typické pro anaerobní zpracování. Pokud ovšem rádi experimentujte se světlými kávami na espressu, doporučujeme větší poměr, ideálně kolem 1:3 až 1:4 (káva:voda). Při tomto poměru dostanete espresso se skvělou pitelností a výraznou aciditou.
Pro fajnšmekry ke stažení příloha v anglickém jazyce: SOUBOR PDF ZDE
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.