Slovo automatický v nás vyvolává pocit jistoty - ono se to vše udělá samo. U připravené kávy z automatického kávovaru je to téměř pravda.
Nemusíte skoro nic dělat, jen nasypete zrnka kávy do správné nádobky, dolijete vodu do nádržky a stisknete tlačítko. Počkáte pár chvilek a kávička je hotová. Je ale taková káva vždy lahodná?
Když si koupíte čerstvě praženou kávu z pražírny, může být její výsledná chuť nevýrazná.
Chcete získat lahodný šálek kávy, která bude mít tu správnou chuť a intenzitu? Nastavte si hrubost mletí na Vašem automatickém kávovaru. Nebojte se, je to celkem snadné.
Rozhodnete-li se změnit nastavení hrubosti mletí zrnek, docílíte požadované intenzity kávy ve Vašem šálku.
Objevíte zcela nové chutě čerstvě pražené kávy.
Mnohdy se dočtete, například v manuálech od výrobců, abyste nechali "doporučené" přednastavené mletí kávy tak jak je od výroby. Důvody proč tomu tak je, když přístroj disponuje mechanizmem (nejčastěji otočné kolečko) pro změnu hrubosti mletí, raději nebudeme řešit :-)
Jak nastavit hrubost mletí, aby byla Vaše káva dokonalá?
Obětujete trochu kávy a připravte v kávovaru pár espress po sobě, pokaždé přitom přenastavte hrubost mletí. Odměnou bude Vámi požadovaná chuť a intenzita nápoje.
První espresso připravte tak, že nastavíte mlýnek na co nejjemnější hrubost mletí.
Na co dát pozor? V případě, že namelete kávu moc jemně, vůbec Vám neproteče, nebo bude jenom kapat. Nastavte tedy mlýnek na co nejjemnější mletí, kdy Vám ještě káva proteče přístrojem.
Hned na to připravte v automatickém kávovaru druhé espresso, kdy naopak nastavíte co nejhrubší mletí kávy.
První espresso, které připravíte s nejjemněji namletou kávou, bude velice silné a to druhé zase naopak nevýrazné až vodnaté. Většinou to nebudete výsledek, který očekáváte. Nicméně takto zjistíte krajní hranice chutí Vašeho nápoje.
Postupujte dále. Připravte třetí, čtvrté, případně páté espresso. Vždy ale hrubost mletí o nějaký ten stupínek k bodu, kdy bude Vaše káva dokonalá. Nebojte se, nic tím nezkazíte.
Objevíte pravou dokonalou chuť čerstvě pražené kávy a budete s ní spokojeni. Navíc poznáte blíže Váš automatický kávovar.
Tipy pro správnou přípravu kávy v automatickém kávovaru
Správný objem kávy v šálku
Výsledné připravené espresso by mělo mít objem 25 až 30 ml. Případně dvojité espresso připravujte o objemu 50 - 60 ml. Budete-li připravovat espresso s většími objemy, než jsou ty doporučené, může docházet nejen ke ztrátě chuti, ale také požadované krémové pěny.
Zkontrolujte tvrdost vody
Stává se, že máte doma nebo v kanceláři tvrdou vodu. Káva připravená z tvrdé vody má většinou trpkou chuť, která není příjemná. V tomto případě doporučujeme používat vodu balenou (nejlépe dětskou kojeneckou), nebo používat změkčovač vody.
Pravidelná údržba Vašeho kávovaru
Opravdu to není klišé. Chcete-li pravidelně připravovat lahodnou kávu v automatickém kávovaru, dbejte na maximální čistotu. V manuálech určitě najdete kapitolu, která se týká čištění a servisu Vašeho přístroje. Káva obsahuje esenciální oleje, které zanášejí trubičky a další součásti uvnitř kávovaru.
Automatické kávovary Vás mnohdy upozorní na to, že byste měli provést čistící cyklus. Doporučujeme pročišťování nepodceňovat. To samé platí pro odvápňování. Především, pokud máte tvrdou vodu.
Servis a oprava automatického kávovaru
Vřele doporučujeme všem majitelům automatických kávovaru, aby si vyhledali ve svém okolí servis kávovarů. Přestane-li Vám kávovar připravovat kávu, nebo se nějakým způsobem pokazí, neznamená to vždy že patří do šrotu a měl by jej nahradit nový stroj. Věřte nám, že u kávovaru je dost levných náhradních dílů, které stačí vyměnit u profesionálů a můžete připravovat lahodnou kávu nadále. Výměna různých těsnění, trubiček nebo pojistek stojí mnohdy pár korun. Sami jsme se o tom přesvědčili.
Jak vybrat vhodnou kávu?
Tolik druhů káv, tolik chutí, kdo se v tom má vyznat. Máme pro Vás tip, jak zaručeně vyberete správnou kávu.
Vyzkoušejte náš Unikátní kávový rozcestník a objevíte kávu, která bude splňovat Vaše preference. Vyzkoušejte to a přesvědčte se sami.
Tisícům zákazníků jsme pomohli s výběrem vhodné kávy podle toho jaké mají zkušenosti, v čem si kávu vaří, jaké preferují chutě a co si do kávy přidávají.
Vyberte vašI zkušenost s kávou: