Fenomén léta
Ještě jste neslyšeli o tomto letním osvěžujícím nápoji?
Pokud často hledáte způsob, jak si v horkých letních dnech vychutnat svou oblíbenou kávu, měli byste tomuto nápoji dát šanci.
Příprava nápoje Espresso tonic je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.
Espresso tonic – co budete potřebovat:
- Průhledná sklenička 3dl
- Espresso
- Tonic
- Led
- Plátek citrónu
Postup přípravy Espressa tonic:
1.) Nejprve si připravíme espresso, k tomu můžeme využít pákový, nebo automatický kávovar. Případně využijeme kávu z moka konvičky.
Jakmile máme espresso připravené, nachystáme si skleničku, ve které půjde vidět oddělena vrstva espressa od vrstvy toniku.
Doporučujeme použít průhlednou, aby byl vidět efekt, širší skleničku o objemu asi 3 dl.
2.) Do skleničky nasypeme několik kostek ledu a zalejeme tonikem tak, aby ve skleničce zbylo tak akorát prostoru pro dolití espressa.
3.) Espresso budeme nalévat velmi pomalu, nejlépe přes lžičku tak, že ji mírně ponoříme pod hladinu toniku a začneme nalévat espresso přímo nad ní. Toto děláme z důvodu, aby se nám hladiny nepromíchaly a nápoj nám tak zůstal efektní na pohled.
4.) Dozdobíme plátkem citrónu a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Pokud byste si nebyli jistí přípravou samotného espressa, určitě Vám pomůže jeden z naších předchozích návodů:
Jak vznikl nápoj espresso tonic
Jako většina takovýchto nápadů i tento vznikl náhodou. V roce 2007, ve švédské pražírně kávy, byl pořádán večírek. Druhý den, po dlouhé noci, si parta přátel z této pražírny chtěla připravit něco na vzpruhu.
Bohužel toho po večírku moc nezbylo a tak využili vše co měli. Tedy kávu, které je v pražírně vždy dostatek, tonic a kostky ledu.
Po ochutnání byli velmi překvapeni chutí tohoto nápoje a nápad se začínal šířit do celého světa. Ovšem chvíle největší slávy zažívá až v posledních několika letech. Tak toho pojďme společně využít :-)
Tipy na závěr
Doporučujeme vyzkoušet nápoje tonic různých výrobců, chuťově se od sebe velmi liší. Některé jsou více hořké, jiné kyselejší, nebo výrazně sladké. Nám se osvědčily spíše ty hořké, které lépe podpoří chuť kávy.
Samozřejmě má na chuť vliv i zvolená káva. Vzhledem k tomu, že espresso tonic budeme pít převážně v létě, chceme, aby byla jeho chuť svěží.
Také proto jej doporučujeme připravovat z káv chuťově ovocných a květinových.
Z naší pražírny jsou to například kávy arabica z Keni, Kolumbie, Kostariky a Etiopie.
My obvykle připravujeme espresso tonic jako nealkoholický. Ovšem pokud byste chtěli experimentovat, můžete jej vyzkoušet s přidáním panáka ginu. Ten byste přidali do tonicu před nalitím espressa. Pokud si jej budete připravovat s alkoholem, můžete jej vyzkoušet s tonicem naopak sladším a uvidíte, co Vám bude vyhovovat.
Příprava Espresso tonic je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Zkuste to i Vy a dejte nám vědět, jak Vám nápoj chutnal.
Budeme moc rádi za Vaše zkušenosti s přípravou tohoto nápoje. Určitě neváhejte a posílejte nám je na e-mail: donfranko@seznam.cz