U nás v Česku je moka konvička velmi oblíbená. Na Italy ale nemáme. Tam ji najdete téměř v každé domácnosti. Je to celkem logické.
Tento kávovar vynalezl v roce 1933 pan Bialetti, kde jinde než v Itálii. Značka Bialetti je dnes celosvětově uznávaná a patří k nejlepším.
Občas můžete zaslechnout výraz bialetka, i tak se moka konvičkám říká. Káva z moka konvičky má velmi silnou chuť.
Příprava kávy v moka konvičce
Do spodní nádobky nalijte vodu těsně pod okraj ventilu. Střední sítko musí být naplněno vždy celé jemně umletou kávou. Tu umelte trochu hruběji než na espresso.
Kávu v sítku neumačkávejte, pouze zarovnejte prstem. Našroubujte vrchní díl a dobře dotáhněte.
Pokud vrchní díl nenašroubujete dobře, vytryskne Vám káva všude kolem.
Vše máte připraveno. Ohřívejte na střední výkon Vašeho vařiče. Jakmile začne moka konvička syčet, ztlumte výkon ohřevu.
Po chvíli bude přetékat káva do vrchní nádobky. Ve chvíli, kdy začne káva prskat, rychle sundejte moka konvičku ze zdroje tepla. Můžete nalévat do šálků.
V moka konvičce připravíte vždy tolik porcí, pro kolik je určena. Pokud je určena pro výrobu 4 porcí, nemůžete do ní nasypat jen poloviční dávku kávy a připravit nápoj pro dva. Proto si před jejím nákupem promyslete, pro kolik lidí budete kávu nejčastěji vařit. Také je dobré si uvědomit, že jeden šálek výsledného nápoje má objem 25 - 30 ml.
Tip naší pražírny: připravte si v moka konvičce čerstvě praženou kávu arabica z Peru. Při popíjení nápoje z peruánské kávy ucítíte příjemnou chuť čokolády.
Video návod:
Jak připravit kávu v moka konvičce
Na co si dát pozor u moka konvičky
Nevyplácí spěchat s čištěním. Po připravení kávy zůstává konvička delší dobu horká. Sami jsme se spálili, když jsme byli nabití energií z úžasné kávy a vrhli se na pořádek v kuchyni.
Máte-li hliníkovou moka konvičku, nedávejte ji do myčky na nádobí. Stává se, že myčka poškodí hliníkový povrch konvičky.