Věž pro přípravu ledové kávy, vyráběná na Tchaj-wanu rodinnou firmou Yama Cold Brew Towers, je stejně jedinečná, jako její kvalita. Skleněné části jsou ručně foukané již od roku 1978 v továrně Yama.
Káva připravená za studena, cold brew, je skvělý způsob, jak vidět kávu jiným pohledem. V 17. století se tato káva stala ve Světě populární díky holandským obchodníkům, kteří jí objevili v Japonsku. Mnohdy bývá také nazýváná "Kyoto style coffee."Získání kávy z tohoto přístroje trvá několik hodin. Trpělivost však růže přináší. V tomto případě to platí dvojnásob! Máte-li možnost někde ochutnat, neváhejte.
Cold brew nabízí bezkonkurenční hladkost a prakticky žádnou kyselost. Pomalá příprava vytáhne především hluboké sladší chutě kávy.
Jak připravujeme Cold brew u nás
Používáme originální Yama Cold Brew Tower, která má robustní dřevěnou konstrukci (prohlédněte níže).
Do vrchní nádobky nalijte jeden litr studené vody. Používáme velmi studenou vodu, dáváme do ní pár kostek ledu. Vodu doporučujeme nechat pár minut odstát aby z ní vyprchal chlór.
Nastavíme speciální ventilek tak, aby voda z vrchní nádoby kapala co jednu až dvě vteřiny.
Do prostřední nádoby nasypeme 100 g čerstvě pražené kávy pomleté velmi hrubě - strukturou připomínající cukr krystal. V prostřední nádobě se káva postupně míchá s kapkami vody a louhuje.
Skleněná cívka je nejpřitažlivější částí této kouzelné věže. Dodává divadelní nádech celému procesu, který podnítí konverzaci a zábavu.
Do spodní nádobky prokape přibližně za čtyři hodiny nápoj, který je dokonale čistý a vůbec nepřipomíná chuť kávy, na kterou jste zvyklí. Jde o jedinečnou záležitost.
"Cold Brew je výborné vychlazené. Podávejte 80 ml kávy se 2 kostkami ledu."
Náš tip: přečtěte si o různých metodách přípravy kávy více.